Ured vojnog muftije

Predstavnici vjerske službe MO BiH na Međunarodnoj konferenciji rukovodilaca vjerske službe u vojsci u Štutgartu

8.2.2024

Pod pokroviteljstvom Američke vojne komande za Evropu, u Štutgartu se održava 35. Međunarodna konferencija rukovodilaca vjerske službe u vojsci. Konferencija traje od 6. do 9. februara 2024., a ove godine sadržaji su objedinjeni pod temom "Zajedno jači". Učesnici konferencije su predstavnici zemalja članica NATO-a i onih zemalja koje pretendiraju na članstvo u ovom savezu.

Delegaciju koja predstavlja Jedinstvenu vjersku službu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine na ovom skupu čine: Nesib Hadžić, glavni imam OS BiH, Muhamed Okić, stručni savjetnik vojnog muftije, i Ljubo Zelenika, brigadni svećenik OS BiH.

Tokom konferencije generali američke vojske i ugledni profesori nekih svjetskih univerziteta koji se bave pitanjima mira i sigurnosti, izlagali su i govorili o novim sigurnosnim izazovima. Na konferenciji je također bilo riječi o novim profilima rada ovog značajnog foruma koji okuplja predstavnike iz više desetina zemalja. Utvrđeno je da će nova, 36. Međunarodna konferencija rukovodilaca vjerskih službi u vojsci, biti održana naredne godine u Briselu (Belgiji).

Predstavnici vjerske službe Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine imali su sadržajne razgovore o unapređenju saradnje sa predstavnicima vjerske službe Nacionalne garde države Maryland. Planirano je da već sredinom ove godine održe se određeni sastanci u Bosni i Hercegovini na kojima bi se odredile smjernice buduće intenzivnije saradnje.

Info – Ured vojnog muftije

4 FOTO GALERIJA