Ured vojnog muftije

Održan tradicionalni iftar vojnog muftije Pašalića

21.3.2024

U organizaciji vojnog muftije Hadis-ef. Pašalića, a pod pokroviteljstvom ministra odbrane BiH Zukana Heleza, u Domu Oružanih snaga BiH je u srijedu, 20. marta 2024. godine u prisustvu brojnih predstavnika vojnog, diplomatskog, političkog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, upriličen tradicionalni iftar Ureda vojnog muftije.

Pored ministra odbrane BiH Zukana Heleza i njegovih zamjenika Aleksandra Goganovića i zamjenika Slavena Galića, iftaru su prisustvovali i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Enes Ljevaković, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH brigadni general Mirsad Ahmić, generali OS BiH, predstavnici EUFOR-a, NATO Štaba u Sarajevu, pomoćnici ministra odbrane, pripadnici MO i OS BiH, te druge zvanice i gosti.

Ministar Helez je u svome obraćanju izrazio zadovoljstvo prisustvom na iftaru, te istakao da se ovdje odvijaju mnogi vjerski događaji i to pokazuje da su naše Oružane snage multietničkog karaktera, te da su najbolje integrirani dio našeg društva. Također ministar Helez je istakao da ćemo tokom iftara imati priliku da otvorimo svoja srca, da podijelimo radost ramazana s našim prijateljima, komšijama, ovdje ima i pravoslavaca, i katolika, i muslimana.

Prisutnim se prigodnim riječima obratio domaćin, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, zahvalivši se za prisustvo iftaru.

Muftija Pašalić je istaknuo da „ova naša druženja, kao i okupljanja koja organiziraju naše kolege iz katoličkog i pravoslavnog dušebrižništva u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, nude jedinstven duhovni lijek, da gledamo jedni druge očima topline i razumijevanja, da vjerujemo da je u nama izvor te progresivne snage.“

Zajednički iftari koji se organiziraju u Oružanim snagama BiH i koji su postali dio tradicije u odbrambenom sistemu, prilika su za međusobno upoznavanje i bolje razumijevanje naših različitosti.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA