Ured vojnog muftije

Predavanja u organizaciji Ureda vojnog muftijstva

14.3.2011

Ured vojnog muftijstva počeo je sa realizacijom predavanja namjenjenih pripadnicima OS BiH u 2011.godine, koja tretiraju različite oblasti i teme iz svih segmenata društvenog života.

Ured vojnog muftijstva počeo je sa realizacijom predavanja namjenjenih pripadnicima OS BiH u 2011.godine, koja tretiraju različite oblasti i teme iz svih segmenata društvenog života. U kasarni „Rajlovac OSBiH“ 10. marta 2011. brigadir dr. Zemir Sinanović održao je prvo predavanje u ovom ciklusu na temu: „Socijalno isključivanje i suicid”, koje je namjenjeno je pripadnicima jedinica stacioniranih na ovoj lokaciji.

Cilj ovog predavanja je upoznavanje pripadnika OS BiH sa ovim veoma teškim socijalnim problemom, a sve s ciljem prevencije i boljeg razumjevanja uzroka i posljedica stanja koje dovode do sucida. Brigadir dr. Sinanović je u svom jednosatnom obraćanju posebnu pažnju posvetio važnosti održanja stabilne porodice kao osnovne ćelije zdravog društva, te ukazao na važnost koju svaki pojedinac ima – a to je da kreira i osnažuje vlastitu duhovnost (kroz molitvu, redovne namaze i moralno življenje) te bude pozitivan uzor svima, a posebno djeci i tinejdžerima. Na kraju svog predavanja dr. Sinanović prezentirao je značajne statističke podatke koji se odnose na period od 1985 – 2005. godine, koji su posebno važni u znanstvenom i društvenom istraživanju ovog problema.

Glavni imam OS BiH – Hadis ef. Pašalić na kraju se obratio prisutnima te ponovio obaveze koje smo kao ljudi dužni izvršavati, a koje smo jedino mi, ljudi, dobili od Allaha dž.š.
Ef. Pašalić se zahvalio brigadiru dr. Sinanoviću na odličnom predavanju, koje je rezultat njegovih veoma iscrpnih znanstvenih istraživanja, te mu je u ime Ureda vojnog muftijstva uručio primjerak veoma lijepo uređenog Kur'ana.

Info: BrTp