Ured vojnog muftije

U kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu održan prigodan program povodom obilježavanja Nove Hidžretske 1431. godine

18.12.2009

U znak obilježavanja Nove Hidžretske 1431. godine Ured Vojnog muftije u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine organizirao je prigodan program ovim povodom u kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu u četvrtak 17. decembra 2009. godine.

U znak obilježavanja Nove Hidžretske 1431. godine Ured Vojnog muftije u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine organizirao je prigodan program ovim povodom u kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu u četvrtak 17. decembra 2009. godine.
Program su izveli vojni imami komandi i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a prigodno predavanje o značaju Hidžre – preseljenja poslanika Muhammeda iz Mekke u Medinu, održao je Mustafa Spahić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Profesor Spahić je u izuzetno nadahnutom predavanju govorio o raznim aspektima ovog značajnog događaja iz muslimanske historije, posebno istaknuvši brižno planiranje Poslanikove Hidžre, koju vojna profesija treba da prepozna i uzme kao poučan primjer u primjeni vojničke teorije i prakse.
U prisustvu značajnog broja vojnika na obuci u Centru za osnovnu obuku iz Pazarića, vojnika profesionalaca, podoficira i oficira iz sastava komandi i jedinica sarajevske regije, čestitku u povodu Nove 1431. Hidžretske godine uputio je Vojni muftija Ismail ef. Smajlović, zaželivši svim prisutnim sretnu i uspješnu Novu godinu po Hidžri, kao i Novu Godinu koja nam uskoro dolazi. Vojni Muftija je iskoristio priliku i u ovom povodu uručio zahvalnicu profesoru Spahiću za njegov lični doprinos uspostavi i funkcioniranju imamske službe u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

U programu obilježavanja ovog značajnog datuma u islamskom kalendaru prisutnima se obratio i ministar odbrane Bosne i Hercegovine dr. Selmo Cikotić, koji je također uputio svoje čestitke u povodu Nove Hidžretske godine. Ministar Cikotić je u svojoj poruci istaknuo da godina koja je pred nama nosi sa sobom mnogo izazova, od kojih se mnogi tiču aktivnosti koje provodi Ministarstvo odbrane, posebno se osvrnuvši na pitanje statusa profesionalnih vojnika kojim u narednoj godini ističu ugovori, a koje zbog starosne granice neće biti u prilici produžiti. Dr. Cikotić je pozvao sve prisutne da sa punom dozom zrelosti i profesionalizma nastave izvršavati svoje zadatke i obaveze, a da će Ministarstvo odbrane kao i do sada, u okviru zakonskih mogućnosti pokušati iznalaziti rješenja koja će moći zadovoljiti potrebe svih u sistemu odbrane.

Poslije završetka programa domaćin, v.d. komandanta brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH, brigadir Fahrudin Agić sa saradnicima upriličio je svečani ručak u restoranu kasarne „Rajlovac“.

Ured Vojnog muftije