Ured vojnog muftije

Predstavnici Vjerske službe Ministarstva odbrane BiH učestvovali u radu 24. Međunarodne konferencije rukovodilaca vjerskih službi u vojsci

8.2.2013

U organizaciji Ureda Glavnog kapelana Američke komande za Evropu i Ureda Glavnog kapelana Oružanih snaga Kraljevine Švedske, u periodu od 04. do 08. februara 2013. godine, na 24. Međunarodnoj konferenciji šefova vjerskih službi u vojsci učestvovali su i predstavnici Vjerske službe Ministarstva odbrane BiH

U organizaciji Ureda Glavnog kapelana Američke komande za Evropu i Ureda Glavnog kapelana Oružanih snaga Kraljevine Švedske, u periodu od 04. do 08. februara 2013. godine, na 24. Međunarodnoj konferenciji šefova vjerskih službi u vojsci učestvovali su i predstavnici Vjerske službe Ministarstva odbrane BiH: Ismail ef. Smajlović, Vojni muftija u MO BiH, don Željko Čuturić, Glavni kapelan Oružanih snaga BiH i jerej Slađan Vlajić, nastojatelj Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva u MO BiH.

Tema Konferencije je bila „Nada za život i mir“.

Konferencija je programskim sadržajem skrenula pažnju na ulogu vjerskih službenika u vojsci u vanrednim situacijama. Obrađivni su također sadržaji i iskustva žena u misiji vjerske službe kroz njihovo veće interesovanje za vojsku i vojne misije širom svijeta.

Posebno je vrijedno spomenuti da je na ovogodišnjoj Konferenciji, Bosna i Hercegovina spominjana u afirmativnom kontekstu, čemu je doprinijelo i organiziranje 23. Konferencije (IMCCC) prošle godine u Sarajevu, koja je svojom organizacijom i rezultatima doprinijela poboljšanju imidža i promociji države Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane BiH.