Ured vojnog muftije

Realizovan dvodnevni seminar za uposlenike Vojnog muftijstva u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

22.4.2016

U okviru kvartalne analize rada vojnih imama, prema planu Ureda Vojnog muftije, a uz podršku Rijaseta Islamske zajednice, u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 20. i 21. aprila 2016. godine, realizovana je promocija Zbornika radova „Imamska služba u misiji jačanja sistema odbrane i čuvanja ljudskog dostojanstva“ i dvodnevni seminar za uposlenike Vojnog muftijstva.

Seminar je otvoren obraćanjem Vojnog muftije Hadisa-ef. Pašalića i direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Nusreta-ef. Abdibegovića. Vojni muftija je dao uvodne napomene o programu seminara a direktor Uprave za vjerske poslove održao je uvodno predavanje o aktivnostima koje se tiču nadolazećeg mjeseca ramazana. Istakao je da imam u svojoj misiji treba da dopre do čovjeka, njegove duše, srca i razuma. Seminar je nastavljen analizom rada Vojnog muftijstva u prvom kvartalu 2016. godine. Završna aktivnost tog dana bila je promocija novog Zbornika radova. Izdavači Zbornika su Vojno muftijstvo i Izdavački centar Islamske zajednice u BiH „El-Kalem“. Pripadnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te gostima iz civilnih struktura, Zbornik su predstavili mr. Mustafa Prljača, dr. Dževada Šuško i mr. Mesud Šadinlija.

Slijedećeg dana, kao predavači, učešće su uzeli mr. Muharem Omerdić, mr. Senad Ćeman i mr. Elnur Salihović. Njihova izlaganja, po redoslijedu, obuhvatala su tematska područja koja se tiču važnosti primjene maturidijskog akaida u vjerskom životu muslimana u BiH, važnosti primjene hanefijskog mezheba u životu muslimana u BiH, te značaja upotpunjavanja propisa zekata i sadekatu-l-fitra kroz instituciju Bejtu-l-mala IZ-e u BiH. Korisna izlaganja koja su prisutni mogli da slušaju i o njima diskutuju, ponudila su širu sliku stanja bosanskohercegovačkih muslimana i njihovog nastojanja da u okviru svog tradicionalnog poimanja i prakticiranja islama traže odgovore na savremena pitanja i dileme.

Vojni muftija se zahvalio prisutnima za učeće na ovom seminaru i istakao važnost ovakvih programa edukacije u smislu iznalaženja odgovora na mnoštvo savremenih pitanja koja se tiču muslimana u BiH ali i u svijetu.

info-Ured Vojnog muftije

4 FOTO GALERIJA